[BREAKING] Eto’o naar Ajax

Ja sorry, ik ben een beetje aan het testen met berichten en wilde even checken hoe er gereageerd wordt op Breaking News. Gaat mijn website hangen, implodeert de server, stopt het hele internet of kunnen de ongetwijfeld duizenden hits per minuut makkelijk verwerkt worden? Allemaal informatie waar je als websitebeheerder wat aan hebt en dus graag in kaart wilt brengen. Vandaar die titel. Maar het hadden net zo makkelijk allerlei ándere onmogelijke woordencombinaties kunnen zijn.

‘Feyenoord kampioen!’ wilde ik eerst doen, maar dat staat een beetje raar boven een Ajaxcolumn. En iedere stukjesschrijver op internet is bang voor een zogenaamd Dries Roelvinkje: echt je best gedaan maar weinig hits. ‘Vol stadion op de banken voor PSV in Europa League’ had ook gekund. Dat zijn eveneens woorden die je onmogelijk geloofwaardig kunt combineren. Maar ik hou niet van lange titels, tenzij ze vier of misschien wel vijf seizoenen achter elkaar standhouden.

Het ideetje om een breaking titel te proberen kwam van De Volkskrant. Het leek hen wel geinig om eens als breaking news-test ‘Johan Cruijff overleden’ te proberen. Kijken hoe dat gaat. Alleen had dat op een testserver plaats moeten vinden. Maar ‘geen betere testomgeving dan de productieomgeving’ riepen iets te snelle IT-ers en dus waren de rapen gaar. Alom terechte verontwaardiging.

Daar kwam ik op Twitter met mijn Feyenoord-titel als tegenvoorstel voor een duidelijk testbericht nog overheen, en vervolgens hebben ze de Coolsingel af moeten sluiten om in een traumahelicopter met megafoon Feyenoordfan Raemon Sluiter uit een lantaarnpaal te praten. Die volgde mij nét. Ik realiseer me eigenlijk nu pas wat de gevolgen van mijn tweet hadden kunnen zijn als Willem van Hanegem en Gerard Cox nog geleefd hadden.

Het lijkt me daarom redelijk noodzakelijk dat ik zondag namiddag vanuit Vak420 duidelijk Johan Cruijff in de ereloge ontwaar. Om alle twijfel weg te nemen. Iemand verzint zo’n bericht toch niet zomaar? Hoe ziek zou dát zijn? Waar rook is…, toch? Laat hem close-up op alle schermen minutenlang naar de menigte zwaaien, ongetwijfeld onder oorverdovend applaus. Dan kunnen we daarna gerustgesteld en volledig ontspannen PSV van de mat spelen, want onder het oog van een springlevende Cruijff kunnen we natuurlijk niet zomaar wat aanmodderen.

Samuel Eto’o zal dan niet naast hem zitten, hoewel het definitieve ‘leuk geprobeerd Ajax, maar ik ga bij … mijn zakken verder vullen’ nog niet naar buiten gebracht werd, zelfs niet door De Volkskrant. Bij de drie puntjes is een willekeurige veel te rijke club in te vullen, waar vanaf dat moment Eto’o het clubembleem zal kussen. Samuel heeft veel voetbalpyjama’s, maar een witte met rode baan zit daar helaas niet tussen. Dat probeerde ik een week geleden al duidelijk te maken en elk woord van dat stukje staat nog als een huis.

De vraag is nu alleen wanneer plan B officieel in werking mag treden, want Ajax schijnt een schaduwlijstje met direct bruikbare spitsen klaar te hebben liggen, dus niet van het type Mido. Ik zeg: heel rap bovenaan dat lijstje de eerste speler bellen, want dat wikken en wegen van Eto’o heeft al minimaal een week te lang geduurd. Straks is het nog te laat om de eer aan onszelf te kunnen houden.

Maar misschien, Marc Overmars, is er nog één ultieme mogelijkheid, geheel in de geest van de living legend Cruijff. Beloof de besluiteloze Eto’o een lucratief contract op recette-basis, net als de oude meester ooit. Alle inkomsten boven de 55.000 toeschouwers zijn voor Samuel. Weet hij veel.

Ron Schiltmans